El trastorn de personalitat obsessiu-compulsiu

El trastorn obsessiu compulsiu de la personalitat es caracteritza per un patró de rigidesa, perfeccionisme i exigència cap a un mateix i cap als altres.

Això es manifesta en forma de preocupació pels detalls, les normes, les llistes, l’ordre, l’organització o els horaris fins al punt de perdre de vista l’objectiu principal de l’activitat. Sovint, la persona pot invertir tant de temps en la preparació de la tasca, per tenir-ho tot ben organitzat, que es pot veure reduït notablement el temps que ha de dedicar a la feina.

El perfeccionisme de l’individu pot interferir amb la finalització de tasques (per exeple: és incapaç d’acabar un projecte perquè no compleix les seves pròpies exigències, que són massa estrictes).

També sol haver-hi una dedicació excessiva al treball ia la productivitat amb exclusió de les activitats d’oci i les amistats. No explicable perquè hi hagi una necessitat econòmica evident.

La gent amb aquest trastorn de la personalitat sol presentar rigidesa i obstinació. L’individu és considerat per les persones del seu cercle com una persona tossuda a la qual no s’aconsegueix fer canviar d’opinió. Això es pot manifestar amb conductes com tenir una rutina molt estructurada, utilitzar sempre el mateix camí per anar als llocs, etc. A més relacionat amb això trobem una excessiva tossuderia, escrupolositat i inflexibilitat en temes de moral, ètica o valors (no relacionat amb la identificació amb la cultura o la religió), “la meva visió és la bona”.

Una cosa destacable també és una dificultat o incapacitat per tirar els objectes gastats o inútils, fins i tot quan no tenen un valor sentimental, simplement per si algun dia es poguessin aprofitar.

La persona amb aquest tipus de personalitat és reticent a delegar tasques o treball en altres, llevat que aquests se sotmetin exactament a la seva manera de fer les coses. Això és degut a la incomoditat que li suposa perdre el control.

Poden semblar individus avars en temes econòmics (tant pel que fa als seus diners com al dels altres), els diners es considera una cosa que cal acumular amb vistes a catàstrofes futures.

La gent amb trastorn de la personalitat obsessiu-compulsiu presenta aquesta rigidesa ja que el apartar del que estipula o del que és habitual els fa sentir incòmodes fins i tot pot provocar ansietat, d’aquí es deriva que siguin persones a les que no li agraden els canvis, ni acostumin delegar tasques, etc. D’aquí podem passar a parlar pròpiament de les cognicions d’aquest tipus de subjectes. Un altre tret a destacar d’aquest tipus de personalitats és un pensament obsessiu i rumiativo. Això són pensaments recurrents sobre problemes que tingui la persona o fins i tot, sovint, descriuen la invasió de pensaments sobre possibles dificultats futures que puguin aparèixer.

Parlem d’invasió perquè apareixen en la ment de l’individu, en la majoria d’ocasions, de forma automàtica i aquest pot tenir dificultats per frenar, cosa que provoca un gran malestar.